Споживча оцінка якості кольорового лазерного друку

У попередній статті ми розглядали основи кольорового лазерного друку, різновиди кольорових тонерів на ринку, а також окреслили труднощі просування кольорового лазерного друку в життя.

Мета цієї публікації - допомогти користувачеві кольорового лазерного принтера правильно вибрати витратні матеріали. Особливо корисною стаття може бути для користувачів-початківців.

Отже, для друку на кольоровому лазерному принтері використовують звичайний офісний папір. Зображення наноситься за допомогою забарвлених порошків (тонерів) чорного, блакитного, пурпурового і жовтого кольорів. Тонерів іншого кольору (на відміну від струминного друку) на сьогоднішній день немає, друк більш ніж 4-а кольорами поки-що неможливий. Однак вже з цього моменту здається, що це дуже дорого, бо ж потрібно в 4 рази більше картриджів у якості витратних матеріалів. Але не треба хвилюватися наперед, тому що:

  • не всі картриджі закінчуються одночасно,
  • частіше все-таки доведеться міняти той самий чорний (який зазвичай дешевший за інші).


Як принтер «малює» кольорові зображення

При кольоровому лазерному друці зображення формується растровим способом, тобто з точок 4 різних кольорів. Результуючий колір та його інтенсивність визначаються кількістю точок кожного кольору на елементі зображення, розмірами точок (площею), типом барвника і його змістом у складі тонера, товщиною шару закріпленого на папері тонера.

Наприклад, ось так виглядає при збільшенні чорний і синій кольори, видрукувані на папері:

Черный микро   Циан микро

Видно, що ці кольори насправді надруковані точками різного кольору, тобто різними тонерами. Так запрограмований лазерний принтер, і користувач не може надрукувати по-іншому. При розробці комплекту тонерів 4-х кольорів для лазерного принтера ОЕМ-виробники переслідують головну мету: отримання кольорового зображення високої якості при певному, економічно обґрунтованому ресурсі картриджів. Насправді розробники тонерів ОЕМ мають незаперечну перевагу перед розробниками сумісних тонерів: вони можуть впливати на налаштування принтера та його програмне забезпечення, на конструкцію картриджа, і, таким чином, - здійснювати оптимізацію системи тонер-картридж-принтер.

Виробники сумісних кольорових тонерів не можуть впливати на налаштування принтерів і використовувати ті ж хімічні матеріали, що і розробники ОЕМ (ні фізично, бо вони поза межами досягання, ні юридично, тобто з патентних міркувань). Тому сумісні тонери для кольорового лазерного друку здебільшого лише наближаються в тій чи іншій мірі до якості тонерів ОЕМ Наскільки сумісний тонер відрізняється від оригінального і на що звернути увагу, щоб вибрати кращий? Нижче - відповіді на ці питання.


Колір

Виробники лазерних принтерів для кольорового друку декларують можливість друку високоякісних повноколірних зображень з високою роздільною здатністю (наприклад, 2400 х 600 dpi для принтера Samsung CLP320N) і на підтвердження цього поміщають у пам'ять принтера файл з кольоровим тестовим зображенням (приклад нижче).

Тестовая страница Samsung

Тестову сторінку роздрукуйте на новому принтері з оригінальними картриджами. Її дуже бажано зберегти на майбутнє - вона стане в нагоді для візуального порівняння результату друку, якщо Ви в майбутньому плануєте підібрати для себе інші, менш дорогі витратні матеріали, але які б все-таки задовольняли Ваші вимоги до друку.

Слід зазначити, що стосовно передачі кольорів якраз виникає мінімум претензій. Зазвичай сумісні рішення для кольорових лазерних принтерів друкують без критичних відхилень за кольором. Нижче декілька прикладів (зліва направо: тонер A, S, C, нижче: I, P та оригінальний тонер Samsung):

Тонер A   Тонер S   Тонер C

Тонер I   Тонер P   Тонер Samsung

З огляду на те, що чотирьох-колірні лазерні пристрої не призначені для друку високоякісних фотографій, то такі невеликі колірні відмінності в основному тоні і насиченості зазвичай сприймаються користувачем як незначні і цілком влаштовують при виконанні офісних завдань. Інша справа, якщо з'являється небажаний фон у тій області, де друку не повинно бути, - це вже вважається дефектом друку, причиною якого може бути, у першу чергу, саме тонер.


Рівномірність заливки

Найчастіше на кольоровому лазерному принтері (або копіювальному апараті) в офісі доводиться друкувати звіти, презентації, матеріали рекламного характеру, а не фотографії. Такі документи неминуче містять забарвлені в один колір ділянки (плашки), наприклад, на діаграмах. Дуже важливо, щоб ці плашки були пофарбовані рівномірно в один колір, без дефектів і інших відтінків. На мікрофотографії показана рівномірна 30 % заливка чорним кольором:

Заливка черным 30%

Якщо плашки рівномірно пофарбовані, то тонер обрано якісний, і система друку працює так, як і годиться. Причиною виявлених неоднорідностей заливки може бути недосконалість фізико-хімічних властивостей тонерів, що приводить, наприклад, до налипання тонера на фотобарабан, дозуюче лезо, тощо. Також можуть бути й інші причини незадовільного друку, пов'язані з дефектами самих компонентів картриджа, наприклад, фотобарабана, ролика перенесення тонера, дозуючого або очищуючого леза, або їх несумісність між собою, але з цим Вам допоможуть розібратися тільки фахівці сервіс-центрів.


Роздільна здатність

Чим вища роздільна здатність друку, тим краще і чіткіше помітні на кольоровому відбитку різні дрібні деталі і тонкі лінії. Та ж тестова сторінка, вбудована в програмне забезпечення принтера Samsung CLP320N, містить у нижній частині дуже цінний фрагмент, що дозволяє оцінити можливість друку обраними кольоровими тонерами з високою роздільною здатністю:

Тест высокого разрешения


Якщо Ви можете чітко бачити обриси кожного елемента корпусу світлого і темного принтера на роздруківці (зокрема, лотка для паперу), можете прочитати назву принтера на передній стінці корпусу, - значить з вибраними тонерами все в порядку. Але якщо замість дрібних символів Ви бачите нечіткі плями, а тонкі лінії і обриси дрібних деталей не проглядаються взагалі, то якість тонера знаходиться не на вищому рівні.


Глянець

На кольоровому відбитку, виконаному на тому ж Samsung CLP-320N або іншому принтері оригінальними картриджами, можна легко помітити, що поверхня зафіксованого тонера блищить (добре відбиває світло), тобто має досить хорошу ступінь глянцю. Дана властивість не є головною серед інших і скоріше має декоруюче призначення, ніж функціональне. Кольоровий тонер може прекрасно працювати, друкувати без проблем і дефектів, але при цьому мати невеликий глянець або зовсім виглядати матовим на папері, але при цьому цілком і повністю задовольняти користувача, для якого головне відповідна ціна, наприклад, і друк без розмазування чи обсипання. Деякі практичні спостереження представлені в таблиці нижче:


Табл. 1. Візуальні спостереження ступеня глянцю кольорових тонерів на папері

Визуальные наблюдения степени глянца цветных тонеров на бумаге

Адгезія

Яким би не був яскравим тонер, як би він не блищав на відбитку, але якщо зображення розмазується, стирається або обсипається, то такий тонер за якістю не сподобається, напевно, нікому. Наскільки хороша адгезія (міцність фіксації тонера на папері) можна перевірити і в домашніх умовах.

Цей показник визначався шляхом відриву липкої стрічки (скотча) від поверхні плашки зі 100 % заливкою різними кольорами. Якщо тонер частково або повністю (що ще гірше) залишається на скотчі, то його якість залишає бажати кращого. Звичайно, при цьому слід бути впевненим, що вузол фіксації тонера (піч) знаходиться в повному порядку. Вид чорної плашки після відриву стрічки наведено на малюнку нижче. Тонер частково залишився на скотчі, але це ще не поганий результат.

Вид черной плашки после отрыва ленты


Ресурс друку

Ресурс друку - це та кількість сторінок, яка може бути надрукована за допомогою певного запасу тонера. При виборі сумісного тонера важливо, щоб його ресурс був не менший, ніж ресурс оригінального, інакше втрачається сенс економії при купівлі витратних матеріалів за нижчою ціною. Теоретично здається, що при друці тонери різних кольорів повинні витрачатися з однаковою швидкістю і закінчуватися одночасно у всіх 4 картриджах. Однак на практиці це не так - у тому чи іншому картриджі тонер зазвичай закінчується раніше, ніж в решті. Найчастіше доводиться міняти чорний картридж, бо в офісі друкується все-таки більше чорно-білих текстових документів.

Виробник оригінальних картриджів зазвичай доводить до споживача ресурс картриджів з розрахунку друку сторінок з 5 % заповненням поверхні аркушу тонером. Насправді зазвичай друкуються документи з великим заповненням. Для кращої наочності і розуміння наводимо деякі приклади документів:

Примеры документов

З одного боку, фактичний ресурс картриджа певного кольору залежить від того, що саме друкується, якого кольору і насиченості зображення або документи, а з іншого боку - від швидкості витрачання тонера при друці в стандартних умовах роботи конкретного пристрою. Тобто, від фізико-хімічних властивостей тонера, що визначають ефективність його перенесення на папір, товщину зафіксованого шару, ймовірність просипання в місцях не герметичності картриджа.

Кнопка зв'язку