Вибір фотопаперу для друку сумісним чорнилом

На сьогоднішній день на українському ринку представлена велика різноманітність типів і найменувань сумісного паперу для струминного друку. В результаті цього вибір оптимального паперу (і фотопаперу зокрема) для звичайного середнього користувача надзвичайно ускладнився.

Як за допомогою паперу можна оцінити і вибрати сумісне чорнило для Вашого принтера, і навпаки, як підібрати серед безлічі видів фотопаперу такий, котрий би найкращим чином підходив до сумісного чорнила, яким Ви користуєтесь, - тема даної статті. Отже, що ж радять фахівці Worldwide Manufacturing, E.D.


Простий офісний папір (plain paper)

Даний вид паперу відомий всім, але, поки Ви не стали цінителем струминного друку, весь простий офісний папір різних виробників та торгових марок був для Вас практично однаковим. Тепер Ви можете поглянути на нього іншими очима - адже саме простий офісний папір допоможе Вам вибрати краще чорнило, незважаючи на те, що кожен виробник або продавець розхвалює саме свій.

Для початку, при виборі простого паперу, слід звертати увагу на те, чи придатний він взагалі для струминного друку. Про це Ви зможете дізнатися з маркування на упаковці. Низькосортні типи офісного паперу містять переважно вторсировину, завжди відрізняються зниженою білизною, помітною пористістю і волокнистістю, шорсткістю на дотик. Чорнильні краплі, потрапляючи на поверхню такого паперу, будуть розпливатися вздовж волокон, символи тексту будуть здаватися «пухнастими».

Чорнило низької якості буде не тільки розпливатися, але і глибоко проникати вглиб паперу, змочуючи його наскрізь, аж до чіткого прояву зображення зі зворотного боку аркуша. Якісні пігментні чорнила менш схильні до такої поведінки і, на відміну від водорозчинних, дають в результаті чіткі символи навіть на низькосортному офісному папері.


Спеціальний папір з покриттям (coated paper)

Папір, призначений для струминного друку фотографій, називають фотопапером, хоча він не має нічого спільного з фотопапером для традиційного фото. У процесі виробництва такого паперу на поверхню основи (на одну або обидві сторони) наноситься спеціальне покриття - матове, глянсове чи напівглянсове. Покриття, яке складається з різного роду хімічних речовин і полімерних матеріалів, має мікропористу структуру і дуже добре утримує чорнильні краплі на поверхні, посилюючи контраст, насиченість фотографії, не дозволяючи чорнилам проникати вглиб і розтікатися у волокнах основи.

У багатьох випадках природа покриття ОЕМ фотопаперу підсилює, крім перерахованих вище параметрів, світло- і водостійкість фотографій. Ця інформація завжди доступна від виробника. Тому на питання «Який термін зберігання фотографій, надрукованих Вашим чорнилом?», завжди доречно відповісти: «А на якому фотопапері Ви плануєте друкувати? У яких умовах будете зберігати надруковані фотографії?».

Великою перевагою сумісного паперу є відносно невисока ціна та універсальність застосування - він зазвичай придатний як для термоструминного (принтери HP, Canon, Lexmark), так і для п'єзоелектричного друку (Epson, Brother).

Не слід вибирати фотопапір, дотримуючись принципу «чим дорожче, тим якісніше». Пам'ятайте, що ОЕМ розробляють папір для друку на ньому саме своїми, оригінальними чорнилами. Однак інші чорнила можуть давати незадовільну картинку або відхилення від коректного кольору на цьому ж папері. Це зовсім не означає, що чорнило неякісне, хоча саме така думка приходить першою. Істина в тому, що конкретно дані чорнило і папір - не найкраща пара для Вашого принтера. Тому рекомендуємо провести власні експерименти, друкуючи на різних паперах, і Ви завжди зможете визначити для себе найбільш підходящі типи паперу під використовуване чорнило.

Орієнтирами для вибору паперу можуть бути такі принципи:

  1. Звичайний глянсовий папір кремових відтінків — це мінімальне спотворення кольору при друці.
  2. Матовий папір дає зазвичай більш контрастні фотографії, більш глибокий чорний колір.
  3. Матовий папір класу «преміум» призначений для друку з високою роздільною здатністю, і, таким чином, дає можливість надрукувати більш реалістичне зображення.
  4. Мікропористі типи фотопаперу (суперглянсовий, шовковисто-глянсовий, шовковисто-матовий, преміум напівглянсовий, сатин, тощо) зазвичай найдорожчі, але вони частіше за інші типи сприяють появі відхилення кольору від реального. Тому для високоякісного друку такий фотопапір вимагає колірного профілювання.
  5. Чим вищий ступінь білизни покриття фотопаперу, тим більш ймовірні спотворення кольору. Білосніжний чи навіть блакитно-білий папір гарно виглядає тільки до друку. Фотографія на ньому, швидше за все, буде здаватися неприродною.

Щоб визначитися з вибором паперу, слід для початку надрукувати тестову сторінку. Такі сторінки зазвичай містять фрагменти чорно-білого та кольорового друку, портрети людей. При розгляданні отриманого відбитка зверніть увагу на передачу кольору при друці шкіри обличчя або рук людини, наявність сторонніх відтінків на чорно-білих зображеннях. Якщо помітні відхилення за кольором, то це означає, що для збереження реалістичності без застосування спеціальних колірних профілів Вам не обійтися.

А які типи паперу для струминного друку може запропонувати Worldwide Manufacturing, E.D.? Це досить широкий асортимент сумісного фотопаперу різного формату та щільності для друку високоякісних зображень на струминних принтерах Epson, Canon, HP, Lexmark, Brother. Фотопапір Worldwide Manufacturing, E.D. найкращим чином підходить для друку чорнилом WWM.

Матовий (одно і двосторонній) папір. Зображення на такому папері характеризуються хорошою чіткістю і контрастністю ліній, не дає відблисків. Як правило, матовий фотопапір використовується для друку рекламних матеріалів, ілюстрованих текстів, документів, графіків - тобто зображень, які мають утримувати увагу людини, не втомлюючи очей. Такий папір придатний для використання як з пігментними, так і водорозчинними чорнилами.

Глянсовий папір. Має гладке блискуче покриття. Папір широко використовують для друку аматорських фотографій. Зображення виходять дуже яскравими, насиченими, реалістичними. Для глянсового паперу краще використовувати водорозчинні чорнила.

Глянсово-матовий фотопапір призначений для друку двосторонніх рекламних проспектів, листівок.

Преміум суперглянсовий, сатин, шовковисто-матовий, шовковисто-глянсовий, напівглянсовий текстурований - це мікропористі види паперу, придатні для друку фотографій з найвищою роздільною здатністю. Хоча ці папери призначені для професійних фотографів і дизайнерів, все більше рядових фотолюбителів також використовують їх для домашнього фотодруку ефектних зображень. Завдяки особливій структурі свого покриття, такий папір однаково добре підходить для друку як водорозчинними, так і пігментними чорнилами.

Барвистого Вам друку!

Кнопка зв'язку