Вплив температури та і вологості навколишнього середовища на якість друку чорнилами для струминних принтерів

Параметри і властивості чорнил, чутливі до змін температури і вологості:


1. Склад водорозчинних чорнил і однорідність композиції в об'ємі

Барвники (і інші компоненти) утворюють в чорнилі ідеальний розчин, тобто знаходяться у вигляді окремих іонів, оточених розчинниками. Теоретично заморожування ніяк не може вплинути на хімічну будову іонів або молекул хімічних речовин. Але після повного розморожування чорнило слід ретельно перемішати до однорідності у всьому об'ємі. З картриджами так вчинити неможливо. З заправками-шприцами також нелегко, а для пляшечок, каністр та іншої тари важко підібрати підходящу мішалку.

Якщо дотримуватися інструкції щодо використання принтера, хороші чорнила ніколи не засихають в дюзах друкуючої голівки, незважаючи на постійний контакт з повітрям. Зазвичай з будь-якого розчину на повітрі вода випаровується, а всі розчинені в ній речовини - залишаються у вигляді твердої маси. Щоб цього не відбувалося в чорнило додаються речовини, які здійснюють зворотний процес - притягують до себе водяну пару з повітря. Але такий процес буде неможливий, якщо повітря пересушене. Результат неприємний і часом тривалий - прочищення голівки від засохлих чорнил.


2. Хімічна стійкість компонентів

Отже, при заморожуванні хімічний склад чорнила на основі барвників не зміниться, справа тільки в ефективному перемішуванні після розморожування.

Інша справа - вплив підвищених температур. Помірно підвищена температура зберігання чорнила може провокувати розмноження мікроорганізмів і грибків, якщо чорнило недостатньо добре захищене від цього за допомогою біоцидів і фунгіцидів.

Тривале знаходження чорнила при 60 ° С і вище може призвести до процесів терморозкладання окремих компонентів, що незмінно призведе до того, що чорнило назавжди будуть зіпсовані продуктами розкладання.

Зберігання чорнила на світлі може викликати розкладання, в першу чергу, барвників під дією світлових (ультрафіолетових) променів. В результаті чорнила збліднуть або поміняють відтінок.


3. Динамічна в'язкість чорнила

Багато хто вважає, що важливою характеристикою чорнила є їх питома вага (густина), тобто вага одиниці об'єму чорнила. Змушені Вас розчарувати - це не так. Питома вага чорнила варіюється в залежності від складу і призначення чорнила в дуже невеликих межах: від 1,01 до 1,20 г/мл, і при коливаннях температури або вологості зміни густини будуть незначними, невідчутними при друці.

Набагато важливіша така характеристика, як динамічна в'язкість, а саме сила опору, що виникає при відносному переміщенні шарів чорнила по каналах (від резервуара до голівки), із заданою принтером швидкістю при друці.

Так ось, динамічна в'язкість (η, вимірюється в сантиПуаз, сП) - величина, яка сильно залежить від температури. Наприклад, в'язкість води при 20,2°С становить 1,000 сП, а при 10°С - 1,308 сП, тобто більше в 1,3 рази. З органічними розчинниками ще крутіша залежність: для гліцерину при 20°С в'язкість становить 1480 сП, при 10°С - 3950 сП (більше в 2,67 рази). Чи можна уявити, як змінюється ця величина для чорнила, які є композицією багатьох компонентів? Тому радимо використовувати сумісні чорнила в рекомендованих виробником принтера умовах: при t0 = 15 ÷ 35°С.

Якісні чорнила, в тому числі чорнила виробництва WWM, сформульовані таким чином, щоб при цих коливаннях температури зміни динамічної в'язкості чорнила не викликали проблем у роботі. Якщо ж Ви вибрали для свого принтера інші чорнила, які виявилися недостатньо високої якості, то можливі варіанти:

  • При зниженні температури збільшена в'язкість призводить до ускладнень при подачі чорнила до друкуючої голівки. Друк може бути смугастим, з пропусками, плямами різної інтенсивності забарвлення і т.д.
  • При підвищенні температури зниження динамічної в'язкості нижче допустимої межі призведе до різкого збільшення розміру крапель, затікання чорнила одного кольору у відсік з іншим кольором під сопловою пластиною при простоях в роботі принтера, розтікання чорнила на носії, різкого підвищення контрасту зображення і появи плям.

4. Поверхневий натяг

Поверхневий натяг (σ, мН/м), як одна з найголовніших характеристик чорнила, мало піддається впливу температури і вологості. Якщо величина поверхневого натягу відповідає вимогам до певного типу чорнила при 20°С, то у Вас не виникне проблем при коливаннях температури або вологості.


Правильні умови зберігання та застосування чорнила на основі барвників...

Виробники струминних принтерів рекомендують користуватися ними лише всередині приміщення, при температурі 15-35°С. Відносна вологість повітря, виражена в цифрах, навряд чи носить інформативний характер для звичайної людини, бо мало у кого вдома, поруч з принтером знайдеться гігрометр (прилад для вимірювання вологості). Простими і зрозумілими словами можна сказати так: принтер повинен працювати при вологості, комфортній для користувача: ні пересушене повітря в зимовий час біля розпечених батарей, ні безперервно киплячий чайник поряд з принтером не можуть вважатися умовами, нормальними за вологістю.

Дотримання рекомендованих умов важливе не тільки для нормальної роботи механічної та електронної частини принтера, але і хорошої якості друку чорнилами. Ви можете знайти на упаковці картриджів (як оригінальних, так і сумісних) значок з тим же температурним діапазоном або написи типу «Do not use at high or freezing temperatures» (не використовуйте при високих температурах і не заморожувати).

Щоб не шукати відповіді на запитання «що сталося з чорнилом, адже спочатку було все добре?», зберігайте картриджі і заправки в прохолодному темному (і чистому!) місці, далеко від джерел тепла, в герметично закритій ємності.


... і додаткові рекомендації для кольорових пігментних чорнил

  • Висока якість чорнила гарантується тільки в разі їх правильного використання, за призначенням, а також при дотриманні правил їх зберігання (інформація зазвичай вказується на упаковці).
  • Не зберігайте чорнило біля нагрівальних, яскравих освітлювальних приладів, потужних джерел енергії та активних променів (УЗ, УФ, тощо).
  • Пам'ятайте, що частинки пігменту утримується в чорнилі в підвішеному стані за допомогою молекул-помічників, що оточують кожну частинку і не дозволяють їм склеїтися одна з одною. Цей захист пігменту від висаджування в осад може зруйнуватися, якщо користуватися шприцом, промитим водопровідною водою. Користуйтеся тільки знесоленою водою! Її можна також придбати у нас.
  • Не допускайте заморожування кольорових пігментних чорнил, бо їх структура після розморожування може зруйнуватися, пігмент висадиться, і чорнило стане непридатним до використання.
Кнопка зв'язку