Види сублімаційного друку

Існує прямий сублімаційний друк (безпосередньо на тканину або інший носій) і опосередкований (спочатку на проміжний носій, а з нього вже зображення переноситься на виріб за допомогою термопресу).

Сублімаційне чорнило, що використовується для прямого друку на тканині, правильно називається дисперсним (Disperse direct) або високотемпературним сублімаційним (High energy sublimation). Тканина для друку повинна бути просякнута спеціальним розчином, щоб чорнило не розтікалося безконтрольно, а друкувалося чітке зображення. Надруковане зображення фіксується безпосередньо всередині друкувального пристрою під впливом високої температури в ІЧ-сушарці, стімері, планшетному термопресі або каландрі, в залежності від моделі пристрою. При цьому дисперсний барвник переходить з твердого стану в газоподібний (сублімує), проникає вглиб волокон тканини і фіксується в них, буквально зростається з волокнами, фарбуючи їх в потрібний колір.

Сублімаційне чорнило, що використовується для опосередкованого друку трансферу на спеціальному спапері з подальшим перенесенням зображення на тканину в каландрі/термопресі, ще називають Dye-sublimation або Low energy ink. Чорнило може бути на водній, масляній або сольвентній основі, дає можливість отримати більш яскраві в порівнянні з прямим друком зображення. За зовнішнім виглядом чорнило практично не відрізняються від звичного для нас пігментного чорнила для друку документів і фотографій, не є прозорим і нагадує за зовнішнім виглядом фарбоване молоко.

Найбільш поширеними і безпечними є саме водні сублімаційні чорнила, вони застосовуються в пристроях з друкуючими голівками Epson, а саме принтерах/плотерах Epson, Mimaki, Roland, Mutoh.

Зображення друкується на спеціальному сублімаційному папері, і після висихання відбитка переноситься на тканину (інший виріб) за допомогою додаткового обладнання - термопресу.

Сублімаційний папір відрізняється від простого офісного паперу наявністю дуже тонкого покриття для струминного друку. Це покриття має спеціальний склад, який сприяє прийому і фіксації чорнильних крапель при друці, а також максимальній віддачі чорнила при перенесенні зображення на тканину. Покриття настільки тонке, що крізь нього при достатньому збільшенні можна бачити целюлозні волокна основи.

Мікрофото відбитка на сублімаційному папері при 50 і 200-кратному збільшенні:

Сублимационная бумага увеличение 50х   Сублимационная бумага увеличение 200х

Кнопка зв'язку