Огляд технологій друку на текстилі

Струминні принтери і плотери з п'єзоелектричними друкуючими голівками набули широкого поширення саме завдяки унікальності технології електромеханічного викиду чорнильних крапель на вимогу, без необхідності використання для цього термоелементів, як у випадку термоструйного друку. Завдяки цій унікальності технології друкуючі пристрої Epson можна використовувати не тільки для друку документів або фотографій на папері, але й для друку, наприклад, на тканині.

Під цифровим друком на текстилі, що прийшов на зміну аналогового трафаретного в 1980х роках, мається на увазі один з ряду струминних способів перенести колоранти на текстильний матеріал. На сьогоднішній день галузь продовжує бурхливо розвиватися, вже є багато способів цифрового друку на тканині і ще більше різновидів чорнил. Наприклад:

  • Кислотні текстильні чорнила - для прямого друку на шовку, вовні, нейлоні, поліаміді,
  • Реактивні текстильні чорнила - для бавовни і льону, інших целюлозних волокон,
  • ігментні текстильні чорнила - в основному, для бавовни,
  • УФ-чорнила і латексні чорнила, їх гібридні аналоги - для друку на будь-яких матеріалах,
  • Сольвентні чорнила - для друку на полівінілхлоридних матеріалах,
  • Сублімаційні чорнила для прямого і опосередкованого друку на штучних тканинах.

Практично кожен тип чорнил потребує дорогого устаткування для його застосування (спеціальні плотери, каландри, УФ-лампи, пічки, ІК-сушарки, тощо), попередньої (праймерами і іншими просочувальними розчинами) і пост обробки тканини (парою, гарячим повітрям, пранням), тому є ефективним тільки для друку у великих тиражах, промислового застосування. Певним винятком з правил є сублімаційне чорнило для опосередкованого друку, яке може застосовуватися у недорогих настільних принтерах.

Кнопка зв'язку