Як правильно заправляти сучасні інтегровані картриджі та перевіряти якість їх заправки?

Інтегровані картриджі об'єднують в собі резервуар для зберігання чорнила і друкуючу голівку. До них відносяться, в першу чергу, такі картриджі для термоструминного друку:
  • для всіх принтерів Lexmark;
  • для принтерів Hewlett-Packard (за винятком тих, в яких застосовуються, наприклад, чорнильниці № 10, 11, 12, 13, 84, 85, 88, 177 та ін.);
  • для багатьох принтерів Canon (наприклад, картриджі Canon PG-40, PG-50, CL-41, CL-51, CL-52 та ін.).

Интегрированные картриджи

Для заправки кожного з цих картриджів в інтернеті можна знайти різні інструкції, розроблені на основі досвіду компаній, що займаються заправкою цих картриджів. Суть їх зводиться до таких кроків:


1. Виявити наявні або висвердлити нові заправні отвори.

Зазвичай достатньо великі круглі отвори для заправки розташовані під фірмовою наклейкою на верхній кришці картриджа. Якщо верхня кришка пласка і на ній є наклейка, то це 100% гарантія того, що під нею є готові заправні отвори.

Примітка: Перед тим, як приступити до заправки картриджа, слід вологою серветкою, змоченою в очищувальній рідині CL04 або CL06 обережно очистити зовнішню поверхню друкуючої голівки, тобто соплову пластину. Образно висловлюючись, чистимо картриджу носика, щоб він вільно дихав і не задихнувся, поки Ви його будете мучити заправкою.
2. Набрати в шприц з гострою голкою відповідного чорнила для заправки, ввести голку через заправний отвір якнайглибше в картридж і повільно залити в нього чорнило.

Тут важливі два моменти:

1. Слід використовувати обов'язково гостру голку.
Практично всі картриджі містять всередині корпусу пінополіуретановий наповнювач, що дає змогу утримувати чорнило над друкуючою голівкою без витікання через дюзи і утворення плям. Цей наповнювач картриджа справно виконує свої функції, якщо тільки він не деформований, не містить зон з засохлим чорнилом або повітряних пробок. Опускаючи гостру голку глибше і повільно заправляючи картридж, Ви уникаєте деформації піноматериалу під тиском тупої голки, рівномірно заповнюєте картридж чорнилом знизу доверху.

2. Часто користувачі-початківці цікавляться: скільки мілілітрів чорнила заправляти?
Відповідь така: ніхто точно не знає незважаючи на те, що теоретично зазвичай відома ємність картриджа. Ємність картриджа (зазначена самим виробником) - це кількість оригінального чорнила, яке поміщаеться в новий картридж з сухим і чистим, не деформованим наповнювачем. Наприклад, 7 мл. Але скільки Ви витратили на друк? Цього не знає ніхто, і знати не може. Витрачена кількість чорнила (до того моменту, коли картридж перестане друкувати) залежить від такого параметра наповнювача, як «ефективність вивільнення чорнила». Іншими словами, одна губка може з 7 мл вивільнити на друк 6,5 мл чорнила (і це відмінний результат!), а інша - тільки 1 мл (наприклад, в разі неправильно підібраного піноматериалу) і картридж перестає друкувати. Крім того, при не досить інтенсивному друці чорнило в картриджі може підсихати, утворюючи згустки і ущільнення, які не заповнюються згодом свіжим чорнилом. Таким чином, картридж слід заправляти не конкретною кількістю чорнила, а заправляти до тих пір, поки чорнило не з'явиться над отвором. Тепер надмірну кількість чорнила (близько 0,5 мл) слід з верхньої частини картриджа втягнути назад в шприц. І, нарешті, промокнути отвір сухою серветкою, помістити наклейку на місце.


3. Перевірити якість заправки перед інсталяцією картриджа в принтер.

Як перевірити працездатність картриджа після його установки в принтер, напевно, знають усі: надрукувати шаблон тесту дюз, і, якщо картинка з дефектами, дати команду прочищення друкуючої голівки з драйвера принтера. Але тут ми хочемо звернути Вашу увагу на перевірку картриджа ще до його установки в принтер. Є таке поняття як «footprint», що при дослівному перекладі означає «відбиток ступні». Це слід, що залишає картридж на сухій серветці після його обережного притиснення сопловою пластиною, тобто зовнішньою стороною друкуючої голівки (на фото).
Отпечаток картриджа

Отримання такого сліду - хороший прийом для перевірки картриджа до заправки, відразу після згаданого вище очищення соплової пластини, а також після заправки. У першому випадку відбиток можна не отримати взагалі, якщо картридж повністю порожній або засохлий. Але після заправки Ви просто зобов'язані отримати хороший відбиток для успішної роботи картриджа. Як правильно це зробити? Слід покласти як мінімум 3 серветки одним шаром на рівну жорстку поверхню, щоб картриджу було м'яко та щоб уникнути механічного пошкодження соплової пластини. Потім притиснути картридж до серветок на максимум 1 секунду і розглянути отриманий відбиток. Для чорних картриджів Ви повинні отримати рівну чорну лінію або дві, в залежності від кількості рядів дюз на пластині; для кольорових і фотокартриджів - паралельні лінії різного кольору. Отже, Ви отримали бажану картинку.

Однак слід пам'ятати таке:

  • Якісний відбиток дюз ще не 100 % гарантія того, що картридж буде друкувати. Картридж не друкуватиме, і це непоправно, якщо пошкоджена контактна пластина або інші елементи в електричному ланцюзі картриджа.
  • Відбиток з дефектами - ще не показник того, що картридж поганий. Для початку слід зробити ще кілька спроб отримати якісний відбиток, притискаючи картридж до серветки на 1-2 сек. Капілярні сили повинні підтягти чорнило до дюз. Однак якщо на шляху чорнила зустрінеться непереборна перешкода у вигляді попередніх засохлих чорнил, то необхідно помістити картридж «носиком» на добре змочену в очищувальній рідині серветку або занурити «носик» безпосередньо у рідину на 5-10 хв, і повторити процедуру отримання відбитка.

У Вас все вийде!
Бажаємо успіхів!

Кнопка зв'язку