Кольоровий лазерний друк: і просто, і складно

Якщо Ви знайомі з основами кольорового лазерного друку, виробництвом тонера, пропонуємо одразу перейти до нашої наступної статті, у якій розглядаються практичні аспекти оцінки якості надрукованого на кольоровому лазерному принтері.

Кольорові лазерні принтери - це більш складні пристрої, що відрізняються від монохромних наявністю додатково до чорного картриджа ще трьох: з блакитним, пурпуровим і жовтим тонером для можливості друку не тільки чорно-білих, але і кольорових зображень.

Існує два абсолютно різних процеси виробництва тонера:

  • пульверизаційний, який ще часто називають «звичайним механічним» або «традиційним»,
  • хімічний.

Традиційний процес виробництва тонера полягає в перемішуванні всіх компонентів у твердому вигляді, їх перетиранні, подрібненні і просіюванні для отримання частинок розміром не більше 10 мкм. Отриманий порошок містить полімерну основу (щоб вплавлятися у папір у пічці або так званому фьюзері), може мати магнітні властивості, частіше він не магнітний, містить спеціальні добавки, що запобігають склеюванню частинок при зберіганні і забезпечують «плинність» при дозуванні. Недоліком такого процесу виробництва є досить велика різниця між частинками тонера за розміром і формою.

Процес виробництва хімічного тонера технологічно значно складніший. Компоненти змішуються в рідкій фазі в певній послідовності, далі проходять процеси хімічного синтезу (в тому числі - полімеризації) з формуванням частинок тонера кулястої форми і потрібного розміру.


Традиційний (ліворуч) та хімічний (праворуч) процес виробництва тонера

Процесс производства тонера

Розробка процесу одержання тонера хімічним способом тривала понад 30 років. В результаті такої кропіткої роботи у 1993 році з'явився перший хімічний тонер для чорно-білого друку - OKI400, виготовлений методом суспендування, і перші кольорові тонери: 1998 р - суспендовані тонери SCD (Canon Pixel L CP660/HP4500/8500), 2001 р - тонери ЕА (Fuji Xerox DCC 500), отримані агрегацією емульсії (emulsion aggregation), 2001 р - поліефірні тонери (polyester polymerization Fuji Xerox Docuprint 16/16).

З 2002 року почалося широке застосування хімічних тонерів в пристроях компаній Fuji Xerox, Xerox, Konica-Minolta, Canon, HP, Ricoh, Kyocera Mita, Lexmark, Oki, Panasonic, у тому числі були запропоновані нові технології виготовлення хімічного тонера:

  • емульсійна пульверизація (emulsion pulverization, LG Chemical),
  • хімічне перемелювання (chemically milled toner, CM-Toner, DPI Solutions).

Зі здешевленням кольорових лазерних принтерів цей вид друку почав набирати популярності в останні роки, що дало змогу виробникам сумісної продукції активно виходити на ринок кольорового лазерного друку і домогтися дуже непоганих результатів.

Навіть найбільш кваліфіковані та досвідчені фахівці індустрії неоригінальної продукції стали цікавитися кольоровим друком відносно недавно - не більше 20 років тому, а загалом цей вид друку став справді важливим тільки в останні роки. На початку 2009 року хімічний тонер був уже на ринку в достатній кількості, і гравці ринку неоригінальної продукції стали активно ним займатися і деякі з них досягли дуже непоганих результатів.

Переваги застосування хімічного тонера незаперечні. Його частинки менші за розміром, кулястої форми з меншим розкидом за діаметром у порівнянні з традиційним тонером. Тому хімічний тонер дає змогу отримати більш чітке і яскраве зображення:


Розмір та форма частинок пульверизаційного (ліворуч) та хімічного (праворуч) тонера

Размер и форма частиц тонера



Роздільна здатність при друці пульверизаційним (ліворуч) та хімічним (праворуч) тонером

Разрешение при печати пульверизационным тонером   Разрешение при печати химическим тонером


Яскравість кольору при друці пульверизаційним (ліворуч) та хімічним (праворуч) тонером

Яркость цвета при печати пульверизационным тонером   Яркость цвета при печати химическим тонером

На сегодняшний день предлагается еще один вид цветного тонера – сфероидизированный. Тонер появился как имитация химического, так как форма частиц тонера более округлая, но получается таковой в результате дополнительной обработки традиционного тонера

З точки зору вартості сфероїдизації тонер виходить дорожчим від традиційного, бо термічна технологія надання частинкам більш круглої форми вимагає великих витрат енергії. Він дешевший від хімічного тонера, але при цьому не гарантує такої ж функціональності, що позначається на якості друку і збільшенні ступеня зносу принтера.


Приклад сумісного сфероїдизованого (ліворуч) та стандартного пульверизаційного (праворуч) тонера

Пример совместимого сфероидизированного (слева) и стандартного пульверизационного (справа) тонера

Хімічний тонер є найдорожчим. Але в той же час він має найвищий ступінь перенесення на носій (папір) і, відповідно, ресурс. Однак для забезпечення високої ефективності передачі та ресурсу Ви повинні бути впевнені, що картридж і його компоненти знаходяться в їх найкращому стані.

Пульверизаційний і сфероїдизований тонери невибагливі у виробництві, але не забезпечують такої високої ефективності і ресурсу, вимагають підвищеної витрати. Таким чином, приймаючи до уваги лише ціну на тонер, неможливо з упевненістю визначитися з оптимальним вибором. В кожному випадку є свої особливості.

Доля ринку індустрії сумісних монохромних картриджів складає близько 35 %. Знадобилося близько 20 років для досягнення такого успіху, і це - дуже хороший показник. Зрозуміло, що ринок кольорової продукції - це наступний великий ринок, але індустрія сумісної продукції поки що займає на ньому не більше 5-6 %.

Чому так важко виявилося відвоювати у ОЕМ більшу долю ринку кольорового лазерного друку? Можна позначити основні причини, які слугують перешкодою на шляху розвитку ринку сумісної продукції у даному напрямку:

  • Технологічні причини.Загальний рівень технологічного розуміння кольорового друку в індустрії сумісної продукції поки що невисокий. Фахівці з сумісної продукції повинні на 100% розуміти процес, щоб мати можливість якісно відновлювати кольорові картриджі з гарантованою якістю друку. Часто фахівці з відновлення картриджів просто переносять свій досвід роботи з монохромними картриджами на кольорові, але це веде до виготовлення неякісної продукції. Для монохромних картриджів підбір компонентів для спільної роботи в картриджі не критичний (природно, за умови, що ці компоненти якісні). Кольоровий лазерний друк працює в суворих рамках вимог, і якщо щось не так, то це відразу позначиться на друку. Тому розуміння технології і потім розуміння того, як правильно відновити картридж - це питання першорядної важливості.
  • Тонер. Знання особливостей різних типів тонера є ключовим питанням для розуміння взаємодії компонентів картриджа, взаємозв'язку з іншими картриджами і принтером в цілому.
  • Фотобарабани. Фотобарабани різних виробників необхідно ретельно тестувати на сумісність з конкретним тонером, який наразі використовується.
  • Інші частини і комплектуючі. Допуски в системі друку дуже жорсткі, тому всі компоненти слід ретельно перевіряти і, за необхідності, замінювати, інакше відновлений картридж може працювати неналежним чином (висипається тонер, не друкує окремий колір, не закріплюється тонер на папері, тощо).
  • Підготовка персоналу. У випадку кольорового лазерного друку потрібно практична перепідготовка навіть самих висококласних фахівців з чорно-білого друку. Слід пам'ятати, що маємо справу з більш складним продуктом.

Ринок кольорового друку зростає, і використання кольорових лазерних принтерів стає звичайним явищем. Кольоровий друк все частіше використовується для друку більш презентабельних документів. Тому компанії, що піклуються про свій імідж, намагаються готувати саме кольорові документи. Міжнародні організації (STMC та інші) інтенсивно працюють над створенням стандартів оцінки якості та ресурсу кольорових тонерних картриджів. Ринок дуже потребує таких стандартів.

Стаття підготовлена за матеріалами публікацій на спеціалізованих інтернет-ресурсах та в журналах:
tenernews.com
reprintmag.com
therecycler.com
rechargermag.com
visitremax.com.cn

Кнопка зв'язку