Що собою являє пігментне чорнило? Переваги та недоліки

Барвником для пігментного чорнила є нерозчинна у воді органічна або неорганічна хімічна сполука. Пігмент - це забарвлені частинки, які мають всі характеристики твердого тіла, такі як об'єм, діаметр, тощо. У чорнилі пігмент знаходиться у дуже подрібненому стані: розмір частинок менше 0,1 мкм (для порівняння - товщина людської волосини близько 50 мкм). Частинки малі настільки, що вільно проходять крізь дюзи (діаметр 15-50 мкм) голівки принтера.

Пигментные чернила

Частинки пігменту не змочуються водою (гідрофобні) і, якими б дрібними вони не були, будучи кинутими у воду, вони будуть злипатися і не розподілятися у об’ємі. (Внести правки в русский вариант: и не распределяться в объеме.) Щоб цього не відбувалося в чорнило додаються спеціальні компоненти, які допомагають частинкам пігменту утримуватися у воді в підвішеному стані, не склеюватися, не плавати на поверхні і не осідати. Ця фізична відмінність від чорнила на основі розчинних барвників веде до того, що пігментне чорнило в прозорій посудині виглядає по-іншому і здається каламутним, а не прозорим, нагадує забарвлене молоко.

У відповідності до сучасних технологій виробництва пігментного чорнила частинки пігменту капсулюються у полімерну оболонку, яка не тільки захищає кожну частинку від склеювання між собою, а й забезпечує міцну фіксацію пігменту на поверхні покриття фотопаперу. Стадія подрібнення пігменту у спеціальних бусинкових млинах, диспергування, стабілізація дисперсії - це додаткові стадії при виробництві пігментного чорнила, що призводить до підвищення трудомісткості і подорожчання процесу. Тому пігментне чорнило завжди дорожче чорнила на основі водорозчинного барвника.

На папері з покриттям друк не виходить таким же яскравим і насиченим, як при використанні чорнила на основі розчинних барвників. Це через більш тьмяний колір пігментів у порівнянні з барвниками. Пояснити це просто. Насправді ми бачимо колір роздруківки як відбите світло від поверхні зображення. При друці чорнилом на основі барвника, що представляє собою ідеальний, прозорий розчин компонентів, повністю фарбуються волокна паперу, а тверді частинки пігменту фіксуються на поверхні волокон або «провалюються» між волокон, тобто відбувається не суцільне фарбування. Форма частинок пігменту не ідеальна, тому частина падаючого світла розсіюється під різними кутами. Частину відбитого від надрукованого зображення світла ми втрачаємо, не бачимо. В результаті картинка нам здається трохи блідішою в порівнянні з такою ж, надрукованою водорозчинним чорнилом. Однак, сучасні технології виробництва пігментного чорнила дозволяють поліпшити насиченість друку, тому видиму різницю в насиченості фарб при друці вже можна помітити тільки для старих принтерів.

Є й величезні переваги пігментного чорнила в порівнянні з водорозчинним. Друк чіткіший, символи не розпливаються навіть на самому поганому папері. І головне - зображення виходять світлостійкі та водостійкі. Це робить пігментні чорнила незамінними при друці зображень для зовнішнього використання. Тому їх часто називають outdoor.

Вперше пігментне чорнило були створено для картриджа НР 51640А (принтер НР DJ 1200) у 1993 році. На сьогоднішній день пігментні чорнила широко застосовуються для струминного друку користуються широким попитом.

Кнопка зв'язку