Заправка, зберігання і використання заправлених струминних картриджів. Типові помилки користувача

Помилка 1. ГЕРМЕТИЗАЦІЯ КАРТРИДЖІВ З НАПОВНЮВАЧЕМ ВСЕРЕДИНІ ПІСЛЯ ЗАПРАВКИ

Більшість картриджів HP, Canon є інтегрованими, тобто резервуар для зберігання чорнила та друкуюча голівка об’єднуються в єдине ціле.

Интегрированный картридж

При заправці таких картриджів зазвичай знімають наклейку з верхньої кришки і вводять чорнило в картридж через заправні отвори за допомогою шприца. Буває, що після заправки і заклеювання заправних отворів картридж не друкує. Пояснення того, що відбувається, просте: при друці чорнило йде з картриджа через дюзи друкуючої голівки, на його місці утворюється порожнеча (розрідження), яка заповнюється повітрям, що поступає через вентиляційний лабіринт, котрий не повинен бути герметично заклеєний після заправки картриджа.

Рішення. Закріпити оригінальну наклейку на місце (це зручно для ідентифікації картриджів і таким чином не перекриваються лабіринти вентиляції) або заклеїти скотчем заправні отвори, проколоти голкою в скотчі маленькі отвори над ними, щоб картридж «дихав».


Помилка 2. ПОПОВНЕННЯ ЗАПАСУ ЧОРНИЛА У КАРТРИДЖІ БЕЗ ПРАЙМИНГУ

Мало залити чорнило в ємність для його зберігання (резервуар з наповнювачем). Обов'язковою умовою для стабільного друку є заповнення чорнилом проміжної камери і осередків друкуючої голівки. Повітряна пробка у проміжній камері ускладнює просування чорнила до сопел друкуючої голівки, тому друк таким картриджем - це порожні сторінки або дефекти у вигляді пропущених ділянок зображення.

Заповнення цих пустот картриджа чорнилом (закачування) - додаткова операція після заливки чорнила в ємність. Аналогічний процес проходить при установці нових картриджів-чорнильниць на принтери Epson або Canon зі стаціонарною друкуючою голівкою - на моніторі зазвичай з'являється повідомлення про те, що йде «закачування чорнила», «ініціалізація» або «прайминг» (варіанти в залежності від моделі принтера і версії драйвера).

Предварительная камера   Прайминг

Рішення:

  • За допомогою спеціальних пристосувань - кліпс-активаторів видаліть повітря і підтягніть чорнило через дюзи друкуючої голівки.
  • Щільно притисніть до заправного отвору картриджа відрізок гумового товстостінного шланга (або іншої еластичної трубки), насадженого на носик шприца, і, створивши невеликий тиск рухом штока, витисніть повітряну пробку. Якщо заправних отворів більше одного, то всі інші отвори на час закачування чорнила слід герметично закрити. Підтвердженням вдало проведеного закачування є чіткий відбиток дюз на сухий серветці.


Помилка 3. ЗАПРАВКА КАРТРИДЖІВ БЕЗПОСЕРЕДНЬО У ПРИНТЕРІ

Неймовірно, але досі ще можна зустріти в інтернеті інструкції щодо заправки картриджів без вилучення їх з принтера. Однак слід врахувати, що при введенні чорнила в картридж додається тиск ззовні (штоком шприца, наприклад), і це може призводити до протискання чорнила крізь вихідний отвір (дюзи друкуючої голівки) і створювати проблеми - заливати внутрішню порожнину принтера і електроніку.

Хтось може стверджувати, що при заправці безпосередньо в принтері у картридж поміщається більше чорнила, але після вилучення картриджа і виявлення чорнильної калюжі в порожнині принтера (або навіть на столі поруч з принтером) думка такого користувача змінюється. Тому заправка безпосередньо в принтері не рекомендується.

Рішення. Картридж для заправки слід обов'язково витягати з принтера і проводити послідовно процедури заливки чорнила, закачування чорнила і перевірки якості заправки поза принтером. Детальніше у брошурі "Керівництво щодо заправки картриджів для струминних принтерів".

Брошюра по заправке картриджей

Помилка 4. НЕНАЛЕЖНА ГЕРМЕТИЗАЦІЯ СТВОРЕНОГО В КАРТРИДЖІ ЗАПРАВНОГО ОТВОРУ

Оригінальні картриджі мають добре продуманий виробником дизайн. Якщо не порушувати цілісність картриджа, то його працездатність гарантована. Однак в деяких випадках рекомендується для ефективної заправки картриджів просвердлити додатковий отвір в його бічній стінці і заправляти картридж в положенні «лежачи на боці». При цьому в картридж поміщається більше чорнила і мінімізуються втрати через витікання крізь вихідний отвір. Якщо не досить герметично заклеїти такий заправний отвір скотчем, - чорнило буде витікати з картриджа, і друк буде неможливим.

Заправочное отверстие

Рішення. Коли герметизуєте отвори, слідкуйте за тим, щоб поверхня була чистою, а краї отвору рівними і без задирок. Детальна інструкція щодо заправки картриджів Canon PGI-425/CLI-426, PGI-520 / CLI-521.


Помилка 5. ПРОПУЩЕНИЙ МОМЕНТ ЗАКІНЧЕННЯ ЧОРНИЛА У КАРТРИДЖІ. ДРУК ПОРОЖНІМ КАРТРИДЖЕМ

Важливо не пропустити момент, коли чорнило в картриджі закінчується. Особливо важливим це є для термоструминних принтерів Canon, HP, Lexmark, бо для нормальної роботи нагрівальних елементів, канали і осередки друкуючої голівки повинні бути повністю заповнені чорнилом. Повітряні пробки призводять до перегорання термоелементів, бо відсутнє чорнило для їх охолодження в процесі друку. Такий картридж (або стаціонарна друкуюча голівка) не підлягає відновленню і подальшій експлуатації, вимагає заміни.

Воздушный пузырь в картридже

Рішення. Настійно рекомендується відмовитися від друку одразу при перших ознаках того, що бракує чорнила, і заправити картридж. Цим можна вберегти картридж від пошкоджень друкуючої голівки і продовжити його термін служби.


Помилка 6. ЗБЕРІГАННЯ ПОРОЖНІХ КАРТРИДЖІВ БЕЗ ЗАХИСТУ ВІД ЗАСИХАННЯ

Буває, що під рукою не виявляється чорнила для негайної заправки спустошеного картриджа. Нічого страшного не станеться, якщо картридж зачекає заправки на парковці в принтері. Друкуюча голівка в цьому випадку не засихає. Але погано, якщо порожній картридж довго знаходиться в іншому місці. У кращому випадку такий картридж після заправки запуститься в роботу після одного або декількох штатних прочищень друкуючої голівки. У гіршому - його спочатку необхідно буде привести в порядок, відновити працездатність і тільки після цього – заправляти.

Якщо на сопловій пластині картриджа утворилися засохлі відкладення чорнила упереміш з пилом, то для їх розм'якшення і видалення рекомендується занурити друкуючу голівку у знесолену воду або спеціальну очищувальну рідину. Не промивайте картридж під потоком водопровідної води! Так само поступають з картриджем (не обов'язково порожнім), який перебував тривалий час у принтері із забрудненим/несправним паркуванням.

Не занурюйте у рідину весь картридж, бо це може привести до пошкодження мікросхеми і картридж прийде з ладу. При такому зануренні засохле чорнило розм'якшуються як на зовнішній поверхні соплової пластини, так і всередині дюз. Вода навколо голівки поступово забарвлюється, і це хороший знак. Через деякий час візьміть картридж і промокніть воду сухою тканиною. Перевірте відбиток дюз на сухій серветці.

Размачивание картриджа

Рішення. Для безпечного зберігання картриджів поза принтером використовуйте спеціальну стрічку для заклеювання соплової пластини і/або зберігайте картридж в герметично закритому пластиковому мешочку.


Помилка 7. НЕПРАВИЛЬНА ЗАПРАВКА КАРТРИДЖА

  • Занадто швидка заправка

При швидкій заправці порожніх картриджів чорнило може пінитися, що не дасть можливості заправити його повністю і/або призведе до появи дефектів друку.
При швидкій заправці картриджів з наповнювачем (особливо при глибокому зануренні голки) чорнило може не встигати розподілятися у об’ємі і почне витікати з друкуючої голівки. Крім того, за наявності лише одного заправного отвора і вузьких вентиляційних каналів повітря, що заміщається при заправці чорнилом, не буде встигати виходити, тому чорнило може виливатися через місця найменшого опору (дюзи, назад із заправного отвору, тріщини у корпусі картриджа, тощо).

  • Заправка через неправильно обрані отвори

Буває, що заправних отворів на кришці чорного картриджа більше, ніж одне. Здавалося б, немає різниці який із них використовувати для заправки. Однак часто буває, що піноматеріалом заповнений не весь об'єм сучасного картриджа. Наприклад, картридж НР 121 або 122 можна заправити тільки через центральний отвір, інші отвори на кришці картриджа не ведуть до друкуючої голівки.

  • Недотримання інструкції по заправці

Крім описаного вище, є деякі особливості заправки окремих моделей сучасних картриджів, тому завжди для успішної заправки слід дотримуватися інструкцій, а не заправляти навмання.

Правильная заправка HP

Помилка 8. ПРОМИВАННЯ КАРТРИДЖІВ З НАПОВНЮВАЧЕМ ПЕРЕД ЗАПРАВКОЮ

Іноді користувач перед заправкою картриджа намагається здійснити промивання його нутрощів, що згодом викликає різного роду проблеми.

Сучасні інтегровані картриджі складно промити навіть за наявності спеціального обладнання, такого як, наприклад, проточні промивні машини. Причина полягає в тому, що тепер не весь об'єм картриджа заповнений гідрофобним спонжем, і незаповнені відсіки картриджа ніяк не з’єднані з вихідним отвором або сопловою пластиною друкуючої голівки. Про це користувач може не здогадуватися, бо зовні геометричні розміри картриджа мало змінилися.

На першій фотографії показаний картридж НР № 140, куплений в 2010 році, і той же картридж, куплений у 2012 році.

HP 140

На фотографіях нижче – внутрішній устрій стартових картриджів HP 650 (чорного та кольорового). Як видно, розмір наповнювача сильно відрізняється, також добавлені закриті порожні відсіки в сучасні картриджі.

HP 650

Деякі користувачі, яких спонукало бажання будь-що-будь промити картридж всередині перед заправкою, знімають верхню кришку картриджа, витягають наповнювач і миють його з милом, віджимають і ставлять на місце. Спустошені нутрощі картриджа також промивають. Перша помилка таких дій - вибір води з-під крана і мила, що неминуче призводить до забруднення наповнювача і голівки розчиненими в ній солями, що згодом викликає часткове осадження продуктів їх взаємодії з барвниками і пігментами чорнила в самому небажаному для цього місці - осередках друкуючої голівки.

Крім того, наповнювач картриджа - це не просто «мочалка», а спеціально розроблений продукт зі своїми специфічними фізико-хімічними властивостями, які забезпечують надійне утримування чорнила в картриджі і їх витрату в потрібній кількості при друці. Після промивних процедур ці властивості частково або повністю втрачаються, не кажучи вже про форму й розмір бруска після такого прання і віджимання. До того ж - щільно приклеїти кришку на місце теж нелегко, а зайві щілини лише додають проблем через неконтрольовані розміри утворених джерел додаткової вентиляції.

Рішення. З огляду на повну сумісність чорнила WWM з оригінальним, промивка картриджа всередині перед заправкою не потрібна.

Кнопка зв'язку