Важке питання: Використання заправлених чорнильниць HP з майларовим мішечком всередині

Стаття до уваги фахівців сервісних центрів, а також - користувачів, що бажають здійснювати заправку своїх картриджів самостійно. Якщо ж після прочитання статті процедура заправки картриджа в домашніх умовах здасться Вам заскладною, Ви можете звернутися до найближчого авторизованого сервісного центру (АСЦ WWM), в якому Вам зможуть професійно заправити картриджі і дати рекомендації щодо експлуатації Вашого друкувального пристрою.

Заправка і використання чорнильниць НР №№ 10, 11, 12, 13, 14, 82, 88 та ін. «З майларовим мішечком всередині» (Mylar bag inside) мають свої особливості. Незнання цих особливостей і несвоєчасне втручання користувача може привести до погіршення якості друку.

HP 10 82 88

Спочатку все просто

Картриджі цих серій відрізняються ємністю і чіпом, але мають схожу конструкцію: майларовий мішок для чорнила всередині пластикового корпусу, помпа для дозування подачі чорнила в канал і чип. Заправний отвір (передбачено виробником для одноразової заправки на заводі) закрито еластичною кулькою, вихідний отвір закрито м'яким гумоподібним полімерним ущільнювачем.

Конструкция картриджа HP 82

Незважаючи на відносно великий об'єм чорнила в нових оригінальних картриджах, вони швидко закінчуються, тому що використовуються переважно в широкоформатних або швидкісних офісних принтерах. Момент заправки картриджа настає, коли принтер блокує друк, і на монітор комп'ютера виводиться відповідне повідомлення:

HP K5400 ошибка - печать невозможна

Картриджі можна заправити, дотримуючись інструкції, і продовжити друк, проте інформація про рівень чорнила залишатиметься недоступною, бо чипи на картриджах відраховують витрату чорнила тільки один раз і на заправку картриджів не розраховані:

HP K5400 панель инструментов

Проте, принтер буде друкувати далі і до тих пір, поки не закінчаться заправлене чорнило, а потім знову зупиниться і не дозволить друкувати спустошеними картриджами, щоб не нанести непоправної шкоди друкуючиим голівкам. Тепер можна заправити картриджі повторно і продовжити друк.

Отже, зі сторони все виглядає просто:

  • є добре продумана виробником система друку,
  • є відпрацьована і протестована методика заправки картриджів,
  • використовується чорнило, повністю сумісне з оригінальним.

Користувач розраховує, що можна таким чином заправляти картриджі нескінченну кількість разів і зекономити значні кошти, враховуючи, що «Чорнило НР - одна з найдорожчих рідин в світі». Однак трапляються проблеми.


Проблеми в процесі використання заправлених картриджів. Причини та рішення.

1. Принтер перестав друкувати оригінальними картриджами.

  • Закінчилися чорнила в одному або декількох картриджах. Зніміть кришку корпуса картриджа, витягніть кульку, заправте картридж, дотримуючись інструкції. Пам'ятайте, що краще заправити картридж завчасно, не чекаючи повного його спустошення.

Заправка HP 88

2. Пристрій не друкує після заправки картриджа.

  • Не вилучене повітря з картриджа. За допомогою шприца з гострою голкою видаліть повітря через вихідний отвір, натискаючи і утримуючи подушечку помпи.

Заправка HP 88

3. Картридж протікає після заправки.

  • Не герметично закритий заправний отвір. Слід замінити кульку на іншу або використати відповідну для цієї мети пробку.

Пробка HP 88

  • Стінка майларового мішечка проколота у процесі заправки або мішечок лопнув. Картридж не підлягає подальшому використанню, - потрібно замінити його новим.

HP 88 поврежден мешок

4. Повідомлення про те, що минув термін придатності картриджа.

  • Змініть поточну дату на своєму комп'ютері на більш ранню.


5. Пристрій не пізнає картридж або повідомляє, що картридж вийшов з ладу.

  • Перевірте контактну пластину (чип) на наявність забруднення, за необхідності проведіть очищення за допомогою змоченої у воді або спирті серветки, просушіть перед установкою в принтер.
  • Вийшов з ладу чип. Слід встановити новий картридж.


6. Горять всі індикатори на панелі принтера і принтер не друкує.

  • Проблема не пов'язана з чорнилом або використанням заправленого картриджа, а виникла через те, що зам’явся папір. Навіть невеличкий шматок розміром не більше сантиметра може привести до зупинки друку. Видаліть зім'ятий папір.
  • Збій пам'яті принтера. Вимкніть принтер, вимкніть комп'ютер і включіть знов у зворотному порядку для очищення пам'яті принтера.



Рекомендації для довгострокового використання заправлених картриджів НР з майларовим мішечком

Пам'ятайте, що друкуючі голівки в цих лінійках принтерів розроблені і вважаються виробником як витратний матеріал. Тому рано чи пізно вони зносяться і вийдуть з ладу, не дивлячись ні на що.

1. Використання водорозчинного чорного чорнила продовжує термін служби друкуючої голівки в декілька разів. При потоковому друці графіки рекомендуємо використовувати чорнило Н12/В замість пігментного для отримання більш яскравих, реалістичних зображень.

WWM H12/B

2. У процесі експлуатації принтера найбільше забруднюється гумовий ніж (шайба), що знаходиться поруч з паркувальним місцем друкуючих голівок. Загусання і підсихання відходів чорнил через випаровування летких компонентів призводить до накопичення в'язких, смоляних відкладень, які будуть засмічувати сопла друкуючої голівки знизу, навіть якщо голівка нова. Для нормальної роботи мінімум раз на півроку, в залежності від інтенсивності друку, необхідно розбирати паркувальний вузол і промивати шайбу.

HP резиновый нож (шайба)

3. Не рекомендується використовувати кожен раз для заправки чорнило від різних виробників з огляду на невідому їх сумісність між собою. Чорнило WWM повністю сумісне тільки з оригінальним чорнилом НР, а з чорнилом інших торгових марок сумісність не гарантується.

4. Ресурс чорнил WWM Н12/BP, Н12/B дорівнює ресурсу чорнила оригінального картриджа. Однак слід пам'ятати, що виробник наводить дані щодо ресурсу в умовних надрукованих сторінках з 5% заповненням, а реальне наповнення сторінки при друці буде набагато більше, ніж 5%.

5. Для справної роботи заправленого картриджа необхідно дотримуватися інструкції і заправляти його тільки придатним для цього чорнилом. Слід пам'ятати, що на відміну від вакуумованого нового оригінального картриджа, в майларовий мішок картриджа неминуче потрапляє повітря при його заправці сумісними чорнилом, і тільки частина його може бути видалена через вихідний отвір. Залишкове повітря рано чи пізно потрапить в друкуючу голівку і завдасть проблем з друком. Рівень чорнила в друкуючій голівці буде з часом знижуватися, що може призвести до відсутності достатньої кількості чорнила для охолодження термоелементів у процесі друку і їх подальший вихід з ладу. При цьому неякісно друкується тест дюз, картинка виглядає як засмічення сопел. Однак, засмітитися дюзи аж ніяк не можуть, бо наші чорнила не містять механічних домішок завдяки їх ретельній мікрофільтрації при виробництві. Тому настійно рекомендуємо:

  • дозаправляти картридж, не чекаючи повного закінчення в ньому чорнила і блокування друку. Це допоможе мінімізувати ймовірність потрапляння повітря у систему,
  • промити і заправити чорнилом голівку якщо вона все-таки спорожніла (пластина дюз не залишає відбитка на серветці).

6. Після 3-4 заправок картриджа рекомендується проводити профілактичну процедуру для продовження терміну служби друкуючих голівок. Процедура полягає в тому, що замість заправленого картриджа встановлюється новий і використовується для друку з витратою 10-15 % запасу чорнила. Потім знову встановлюється заправлений картридж, а новий відставляють до настання чергового моменту профілактики. Така на вигляд проста профілактика показала на практиці дуже хороші результати.

7. Для заправки картриджа не рекомендується застосовувати гострі голки щоб уникнути проколу майларового мішка.

8. Настійно рекомендується після вироблення ресурсу старої голівки перед установкою нової провести профілактичне очищення капи (абсорбера відходів) і ракельного ножа від чорнильних відходів, пилу та інших забруднень, які можуть стати джерелом засмічення сопел із зовнішнього боку.

9. Термін придатності чорного пігментного чорнила Н12/ВР - 3 роки, водорозчинного Н12/В - 5 років. Не використовуйте чорнило з вичерпаним терміном придатності та/або з пошкодженням герметичності упаковки.

Кнопка зв'язку