Струминний друк. Від новачка до професіонала

Вибір принтера

Як і 20-30 років тому, хтось купує струминний принтер перший раз у житті і багато хто потребує професійної консультації перед таким придбанням. Рекомендуємо спочатку розібратися у двох головних питаннях, які можна розглядати як етапи вибору принтера:

  1. Для чого мені потрібен принтер, ЩО саме я буду друкувати?
  2. Чи збираюся я використовувати СУМІСНІ витратні матеріали?

Якщо Ви збираєтеся друкувати якісні любительські фотографії, то краще придбати 5-6-ти колірний принтер Epson (наприклад, Stylus Photo P50, Expression Premium XP600/700/800, L800). Якщо фотографії будуть згодом зберігатися в альбомі - Вам підійде будь-який з фотопринтерів, але якщо фото будуть піддаватися дії сонця і повітря, то весь набір чорнил повинен бути пігментним. Якщо маєте намір друкувати переважно документи, то достатньо придбати 4-5-ти колірний принтер, в якому хоча б чорне чорнило буде пігментним (щось із серій НР Deskjet, Canon PIXMA, Epson Expression Home).

Врахуйте, що ціна принтера ніяким чином не відображає вартість витратних матеріалів (тобто картриджів і чорнильниць), які Вам доведеться згодом купувати.

Якщо Ви збираєтеся використовувати лише оригінальні витратні матеріали, то поцікавтеся - яка їхня ціна, щоб потім не було сюрпризу. Пам'ятайте, що, через невелику кількість чорнил в оригінальних картриджах, Вам доведеться їх часто міняти, при цьому вартість картриджів, використаних за рік, може дорівнювати вартості декількох принтерів. Чи готові Ви платити такі гроші? Тепер Ваш список принтерів ще більше звузиться - відсіюються моделі з дорогими або відсутніми у продажу картриджами.

Якщо Ви вирішите користуватися сумісними витратними матеріалами, то отримаєте значну економічну вигоду. Друк фотографій і документів обійдеться Вам в десятки разів дешевше! Але, приймаючи таке рішення, все ж слід дізнатися: чи існують на ринку сумісні картриджі або чорнила, перезаправні картриджі, СНПЧ для обраного Вами принтера і як дорого вони Вам обійдуться, чи легко ними користуватися, які підводні камені можуть чекати в процесі експлуатації.

Якщо Ви прийняли рішення використовувати сумісну продукцію, то перед Вами тепер стоїть черговий вибір:

  • заправляти оригінальні картриджі чорнилами від інших виробників,
  • використовувати перезаправні сумісні картриджі (ПЗК)
  • або системи неперервної подачі чорнила (СНПЧ).

Слід пам'ятати, що не для кожного друкувального пристрою існують всі перераховані товари одночасно. Інтегровані картриджі (резервуар для зберігання чорнила і друкуюча голівка як єдине ціле) можна заправляти або підключати до них СНПЧ. Інструкції та рекомендації щодо правильної заправки можна знайти на нашому сайті в розділі Підтримка. СНПЧ на базі таких картриджів аж ніяк не посилить надійності друкуючої голівки і не продовжить її термін служби, але при значних об'ємах друку позбавить Вас від частої заправки картриджів.


Правильний колір при друці

Напевно, багато хто з Вас стикався з такою ситуацією при роботі з цифровою фотографією: фотографований об'єкт має один колір, на дисплеї фотоапарата кадр представлений в дещо іншому кольорі, на моніторі комп'ютера Ви бачите щось третє, а роздрукували і здивувалися - отримали колір, що відрізняється від попередніх трьох.

Для найкращого результату при друці фотографій Вам потрібні колірні профілі для Вашого принтера.

Коли Ви купуєте принтер, то навряд чи замислюєтеся над тим, що програма для перетворення кольору Вашого монітора в колір Вашого принтера створена заздалегідь і автоматично встановлюється разом з драйвером Вашого принтера. Ця програма і є колірний профіль (ICC-профіль) Вашого принтера.

Однак є одне маленьке «але». Вбудовані в драйвер принтера профілі розраховані виробником на те, що Ви будете використовувати для друку на своєму, наприклад, принтері Epson Stylus Photo Р50, виключно картриджі з чорнилами Epson і фотопапір Epson.

А ви що робите? Бажаючи економити гроші, Ви купуєте сумісні витратні матеріали і помічаєте при друці деяке відхилення за кольором - більш-менш помітне, в залежності від типу чорнила і паперу. Багатьох влаштовує мінімальна різниця в кольорі, але насправді колірні профілі для оригінальних витратних матеріалів не підходять для друку сумісними чорнилом і/або на сумісному фотопапері. Ми Вам пропонуємо безкоштовне рішення подібних проблем - замовте профілі під Вашу систему друку для отримання високоякісних відбитків. Вам залишиться тільки їх встановити на свій комп'ютер і отримати найкращий результат!


Колірний профіль

Пропоновані нами колірні профілі є в деякій мірі універсальними. Часто такі профілі помилково називають індивідуальними, які можна вважати ідеальним рішенням. Справа в тому, що індивідуальний профіль - це профіль для окремо взятої конкретної системи струминного друку, наприклад, "конкретний струминний принтер Epson Stylus Photo Р50 + партія паперу для струминного фотодруку WWM глянцевий 230 г/м2 з одного ящика + чорнило Е83, виробнича партія 007». Передача кольору при друці фото з тим же профілем на іншому принтері Р50 може відрізнятися. Ось деякі можливі причини:

  • немає двох абсолютно ідентичних принтерів однієї моделі, - хоч якоюсь дрібницею, але все ж вони відрізняються через допуски виробництва;
  • фотопапір з різних партій, виготовлених в різний час;
  • чорнило різних партій може відрізнятися формулою. Оптимізація (поліпшення) формули чорнила може відбуватися без спеціального оголошення виробником;
  • чорнила можуть частково втрачати леткі компоненти, концентруватися при контакті з повітрям.

Звичайно, не все так погано, як може здатися з вищевикладеного, і ми свідомо перебільшуємо ефект заради зрозумілого пояснення. Не досить досвідчений користувач різниці у всіх перерахованих вище випадках не помітить. Тому викладені в розділі Профілі колірні профілі можна вважати застосовними для всіх принтерів зазначеної моделі, чорнил і паперу зазначеного типу, не залежно від дати їх виробництва. Таким чином, їх можна вважати усередненими.


Освітлення і перегляд надрукованих фотографій

Розглядаючи надруковані на струминному принтері зображення (фотографії), маємо справу з відбитим від картинки світлом. Насправді ніяка фотографія не матиме будь-якого кольору, якщо згасити світло (тобто при розгляданні в темряві). За наявності джерела світла, тобто сукупності електромагнітних хвиль з довжиною видимого для людського ока діапазону 380-700 нм предмет (фотографія) висвітлюється, при цьому частина світла поглинається, а частина відбивається. Саме відбите світло сприймається людським оком. Інформація про довжину хвилі відбитого світла обробляється у нашому мозку і створюється наше власне уявлення про колір. Насправді, якщо немає спостерігача - немає кольору, є тільки електромагнітні хвилі - чиста, нудна, незабарвлена фізика.

Так ось, щоб склалося у нашому мозку враження про те, що фотографія дійсно прекрасна і кольори відповідають дійсності, необхідно, щоб в очі потрапила певна (в якісному і кількісному відношенні) порція відбитого світла. Якраз тут є тонкий момент: які світлові хвилі і в якій кількості відображаються - залежить, в першу чергу, від самого джерела світла. Припустимо, маємо звичайну побутову лампочку розжарювання (спектр ліворуч) і флуоресцентну лампу (спектр праворуч).

Спектры

Зазвичай видиме світло описують за допомогою колірної температури, яка визначається шляхом порівняння кольору випромінювання (світла) з температурою нагрітого чорного тіла. Таким чином, тепле помаранчеве світло лампи розжарювання описується колірною температурою 2800 К, а практично біле світло - 5000 К (згадайте: холодними зірками вважаються червоні, помаранчеві, а самими гарячими - блакитні).

Джерел світла з різними колірними температурами є багато. Однак для успішного комерційного проекту, наприклад, фотостудії досить трьох стандартизованих освітлювачів. Це A, D50, D65. На малюнку нижче представлений у розрізі однієї яскравості колірний обхват видимого для людського ока світла і відзначені точки, відповідні колірним температурам даних джерел.

Джерело світла типу А - це розпечене до приблизно 2800 К чорне тіло, успішно імітується звичайними побутовими лампами розжарювання. D50 - це студійне світло, імітація сонячного світла в проекції на Землю з урахуванням втрат УФ в атмосфері. Колірна температура близько 5000 К. Дуже успішно імітується люмінесцентними лампами від Philips (делюкс, графіка, про) і Osram (люмілюкс, делюкс). Відносно недорого і якісно. D65 - спроба імітувати сонячне світло в проекції на Землю крізь природну хмарність.

Відразу слід визначитися - під яким джерелом освітлення Ви будете розглядати надруковані фотографії, тому використовувати для друку потрібно саме відповідний йому профіль. Для максимально якісної передачі кольору не слід використовувати, наприклад, колірний профіль під джерело освітлення А, якщо Ви збираєтеся демонструвати фотографію під люмінесцентним освітленням, бо буде помітна небажана зелень. І навпаки, фотографія, надрукована з профілем під D50, буде відливати червоним при розгляданні під побутовою лампою розжарювання. Однак зовсім немає необхідності 2 рази на добу міняти фотографії на стіні у Вашій кімнаті, щоб вони добре виглядали при денному і вечірньому освітленні. Якщо Вам важлива ідеальна передача кольору на цій фотографії - всього лише забезпечте відповідну локальну підсвітку.

Профіль, створений під певне джерело освітлення, буде давати найкращий результат при перегляді фотографій саме при цьому світлі. Слід пам'ятати, що остаточні висновки щодо колористики надрукованих з пропонованими профілями зображень слід робити (використовуючи відповідне освітлення!) тільки після повного висихання відбитка і формування остаточної колірної гами. Це може зайняти від 0,5-1,0 години (для матових паперів) до 2-3 діб (для багатошарових мікропористих паперів).

Приємних Вам вражень від чудових фотографій!

Кнопка зв'язку