Особливості застосування сумісних чорнил у принтерах Epson L800

До появи струминних принтерів Epson серії L користувачі не мали можливості друкувати оригінальними картриджами у великих об’ємах (довгих потоках) з двох причин: через малу ємність картриджів і їх високу вартість.

Принтери серії L, іменовані виробником «фабрика друку», комплектується не картриджами, а набором чорнил, по 70 г кожного кольору. Таким чином, користувачам вдалося позбутися однієї причини, що заважає багато друкувати, - від частої заміни картриджів. Але залишилася інша причина - дороге оригінальне чорнило.

Нам надходить багато запитань на кшталт - як правильно застосовувати сумісне чорнило в оригінальній системі неперервної подачі чорнила (СНПЧ), яке чорнило краще використовувати, а яке не рекомендується застосовувати. Нижче детально постараємося відповісти на ці питання.

Принтери Epson серії L із вбудованою СНПЧ - це нова розробка компанії Epson. Але рішення виробника - власна СНПЧ виявилося не без вад. На форумах з'явилася безліч скарг на роботу такої системи друку з оригінальним чорнилом. Передбачаючи можливі проблеми, виробник дає обмежений гарантійний термін, наприклад, для L800 - півроку експлуатації або 3000 надрукованих сторінок. Проте, не дивлячись на більш високу вартість пристроїв, їх популярність на ринку зростає.

Після витрати оригінальних чорнил вбудовану СНПЧ легко заправити як оригінальними, так і сумісними чорнилами. Зокрема, чорнилом Е80, спеціально розробленим для принтера L800.

Epson L800 WWM E80

Зручність використання рекомендованого чорнила Е80 в тому, що:

  • З огляду на повну хімічну сумісність не потрібна промивка донорів-шлейфа-демпферів від залишків оригінального чорнила. Можна просто доливати чорнило Е80 в ємність і продовжувати друк.
  • Не знадобиться спеціальна корекція при друці фотографій чорнилом Е80 - перехід за кольором візуально практично не відрізнити.
  • Унікальність формули чорнила Е80 власного виробництва компанії WWM полягає ще і в тому, що воно має підвищену світлостійкість, близьку до оригінальних, на відміну від інших рішень, пропонованих на ринку.

Заправляти можна в будь-якому порядку - в нову СНПЧ заливати оригінальне або сумісне чорнило не має ніякого значення. Як і оригінальне, сумісне чорнило для принтерів серії L повинно бути водорозчинним. Пігментне чорнило доливати до водорозчинного категорично не рекомендується.

Для заправки слід зняти емності, відкинути кришку корпуса СНПЧ у напрямку від принтера, по одному відкривати заправні отвори ємностей (щоб уникнути забруднення сусідніх відсіків при заправці), заливати чорнило, закривати отвір, відкривати наступний і так далі. Важко переплутати кольори при заправці, тому що напроти кожного отвору на донорах є чітке маркування.

Доноры Epson L800

Ємності-донори СНПЧ мають досить великі за діаметром заправні отвори, тому заправляти чорнило Е80 можна безпосередньо з пляшки будь-якої ємності (100 г, 200 г або навіть 1000 г), не застосовуючи спеціальних лійок. На моніторі з'явиться віконце для введення 13-значних ID-кодів, зазначених на етикетках пляшок з оригінальним чорнилом Epson. Їх можна ввести, зчитуючи коди зі стартового комплекту оригінальних чорнил, але й можна проігнорувати при першій та наступних заправках чорнил Е80. Поля для кодів залишити порожніми, натиснути кнопку «Далі». При такій «самодіяльності» працездатність принтера анітрохи не постраждає.

Заправка чернил Epson L800 1   Заправка чернил Epson L800 2

На ємностях-донорах СПНЧ є обмежувальні лінії, що вказують на мінімально і максимально допустимий рівень чорнила. Будьте уважні, не чекайте сигналу драйвера принтера про закінчення чорнила в донорі. Програмний відлік витрати чорнила не співпадає з реальною витратою, тому ці події рідко збігаються в часі:

Программный отсчет расхода чернил Epson L800

Не допускайте повного спустошення ємності-донора! Система з порожнім донором при продовженні друку затягне повітря в канал подачі чорнила, і буде складно його позбутися - доведеться потім або підтягувати чорнило шприцом, вставленим у вихідний отвір демпфера, або робити кілька глибоких програмних прочищень, щоб принтер зробив це самостійно з неминучою перевитратою (скиданням у памперс) чорнила всіх інших кольорів.

Демпфер L800

Після дозаправлення ємності-донора та ігнорування введення кодів керуюча програма принтера заявить, що коди неправильні та попередить, чим може загрожувати використання не фірмових чорнил, але подальшу роботу не заблокує:

Epson L800 предупреждение

При первинному заправленні СНПЧ далі йде тривале прокачування чорнил з ємностей-донорів. Треба набратися терпіння та зачекати до кінця.

Epson L800 выполняется прокачка

Epson L800 заправка завершена

Головне - пам'ятати, що при цьому транспортувальний фіксатор, розташований на торці ємностей СНПЧ повинен бути розблокований, в іншому випадку чорнила не будуть подаватися із ємностей СНПЧ та трубки і друкуюча голівка не заповняться, а згодом з'являться і дефекти друку.

Epson L800 транспортировочный фиксатор

По мірі спустошення ємностей-донорів при інтенсивному друці заздалегідь підготуйте чорнило для дозаправки СНПЧ:

  • чорнила Е80 з підвищеною світлостійкістю.
  • універсальне рішення для сучасних принтерів Epson — чорнила ELECTRA.

Друкуйте з задоволенням!

Кнопка зв'язку