Як не вбити струминний принтер через простої у роботі

У цій статті ми відповімо на такі питання:

  • Чим загрожують тривалі простої у роботі сучасного струминного принтера?
  • Як реанімувати пристрій, якщо вже трапилася проблема?
  • Як забезпечити принтерові довге життя, які превентивні заходи? 5 головних правил, дотримання котрих збереже Вашому принтеру життя і працездатність.

Чим загрожують тривалі простої принтера?

Грустный принтер

Найбільше ризикують померти від безробіття принтери Epson зі стаціонарною друкуючою голівкою. Такі струминні пристрої не люблять тривалих простоїв, бо вони можуть привезти до необхідності заміни друкуючої голівки вартістю майже як новий принтер. Для принтерів, в яких друкуюча голівка інтегрована з чорнильницею (Hewlett-Packard, Lexmark, багато моделей Canon), простій у роботі також може закінчитися неприємностями, але безболісними для самого принтера і вирішуються придбанням нового картриджа.

У інструкції до пристрою виробник рекомендує експлуатувати принтер тільки всередині приміщення, при температурі + 10/+ 35 С, вологості повітря 20-80%. Рекомендована частота друку чи допустима тривалість простоїв у інструкції не вказана. Як і раніше, в інструкціях наводиться застереження (цитата з інструкції до принтерів серії Epson Expression Premium XP):

Предостережение

Що може статися після тривалого (більше 1 місяця) простою друкувального пристрою, особливо за таких обтяжуючих обставин, як, наприклад, сухе повітря в приміщенні, висока температура, прямі сонячні промені, пил і т.п.? Результат може бути один з перерахованих нижче або їх комбінація, в залежності від тривалості та умов простою:

  1. Засихання чорнила в дюзах друкуючої голівки (ДГ). Пристрій не друкує тест дюз взагалі або друкує з дефектами.
  2. У ємностях-донорах (якщо використовується СНПЧ) - в'язка рідина замість чорнила.
  3. Картриджі і шлейф трубок СНПЧ наполовину або повністю порожні.

Якщо Ви потрапили в подібну ситуацію і хочете привести принтер до ладу і продовжувати друкувати, то слід скласти список проблем, які потребують вирішення, і, не відкладаючи, приступити до роботи.


Як реанімувати пристрій?

Лечим принтер

Для початку зверніть увагу, чи є чорнило в картриджах, шлейфі трубок, донорах СНПЧ, перевірте рівень чорнила у відсіках донорів СНПЧ, повторно заправте систему відповідно до інструкції.

Надрукуйте тест дюз, визначте дефекти, серед яких не тільки пропущені «рисочки», а й нечіткі, розмиті або розташовані в іншому напрямку.

Пример дефектов печати теста дюз:

Найпростіший спосіб усунути проблему - провести штатне прочищення голівки за допомогою опцій керуючої програми (драйвера), повторити тест дюз для перевірки результату.

Якщо цей прийом не привів до успіху, то це може означати, що чорнило в дюзах підсохло або дюзи забруднилися від підсохлої капи, тому чорнильні краплі при друці не можуть пробитися крізь таку перешкоду. Місце парковки картриджів принтера Epson обладнано гумовим ножем (вайпер, від англ. «Wiper») для механічного очищення зовнішньої поверхні голівки і капою для запобігання засихання пластини з дюзами при простоях. Відходи чорнила з часом забруднюють паркувальне місце, вайпер і капу

Вайпер и капа

Капу треба прочистити, а друкуючу голівку розмочити і звільнити шлях чорнилам за допомогою так званого «бутерброда». Як це зробити - є інформація на нашому сайті. Наприклад, можна діяти за інструкціями, викладеними у статтях розділу «Очищення струминних картриджів і принтерів». Метод «бутерброда» відомий давно як ефективний спосіб очищення соплової пластини друкуючої голівки не тільки від засохлих чорнил, але і налиплого побутового та паперового пилу:

  1. Викличте каретку принтера у позицію заміни картриджів, від'єднайте шнур електроживлення, відсуньте вручну каретку далі вліво.
  2. Складіть безворсову серветку в 5-6 разів, покладіть серветку на капу і за допомогою шприца з голкою добре змочіть її промивною рідиною.
  3. Відведіть каретку на паркувальне місце і залиште в спокої на 5-10 хв.
  4. Після цього відсуньте каретку, витягніть серветку, встановіть каретку на місце і тільки після цього включіть принтер.
  5. За допомогою опцій драйвера принтера виконайте штатне прочищення голівки і тест дюз для перевірки результату.
  6. За необхідності процедуру можна повторити.

Метод прочистки головки принтера «бутерброд»

Якщо цей метод не дає результату, слід перевірити працездатність помпи, що має справно відкачувати відходи. Вона також могла засмітитися засохлими чорнилами та пилом.

Для принтерів Canon краще зняти з принтера стаціонарну друкуючу голівку і очистити її поза межами принтера. Тим часом відкривається можливість вільного доступу та очищення капи:

Головка принтера Canon

У разі використання СНПЧ будуть потрібні додаткові прийоми для відновлення працездатності системи. Краще скористатися послугами он-лайн консультанта на сайтах wwm.ua, shop.wwm.ua або задати питання групі технічної підтримки в розділі «Питання-відповідь», або адресувати своє питання з докладним описом проблеми за адресою підтримки (support@wwm.com.ua). Ті користувачі, які не мають часу чи бажання самостійно вирішувати проблеми з принтером після тривалого простою, мають можливість скористатися послугами фахівців авторизованих сервісних центрів нашої компанії.


Як забезпечити принтеру довге життя?

Веселый принтер

Щоб уникнути додаткової, клопіткої та такої, що не завжди гарантує результат роботи по приведенню принтера у робочий стан, слід дотримуватися деяких простих правил експлуатації струминних принтерів:

  1. Вибирайте тільки якісні витратні матеріали. Перед простоєм і після нього перед роботою друкуйте тест дюз, щоб упевнитись у повній працездатності Вашої системи друку.
  2. Не залишайте принтер без встановлених картриджів. Перед тим, як залишити принтер на деякий час, надрукуйте тест дюз і упевніться, що ДГ в повному порядку. Якщо тест дюз показує деякі відсутні рисочки, - це повинно бути для Вас попередженням про можливу проблему після простою, бо залишки чорнила в неробочих дюзах можуть засохнути. Особливо критичною може бути ситуація з пігментним чорнилом. Якщо у Вас немає часу закінчити заправку картриджів, то краще встановити не заправлені картриджі, ніж залишити їх поруч з принтером.
  3. Купуйте витратні матеріали відповідно до обсягів друку. Найбільшою помилкою буде придбання СНПЧ при потребі друкувати лише кілька сторінок на місяць, бо при цьому через простої існує великий ризик зіткнутися з проблемами. При невеликих обсягах друку краще придбати набір перезаправних картриджів (НПК). Такі картриджі імітують роботу оригінальних картриджів, не чутливі до температурних змін і коливань атмосферного тиску, зроблені з інертних матеріалів.
  4. Друкуйте частіше. Виробники чорнила вжили превентивних заходів проти засихання чорнила в дюзах ще на стадії розробки формули, додаючи до складу чорнила гігроскопічні компоненти, що підтримують дюзи вологими, але слід пам'ятати, що це не може тривати нескінченно довго, навіть за умови ідеальної чистоти капи як додаткового захисту.
  5. Правильно готуйте принтер до простоїв. Перед тим, як залишити принтер з СНПЧ надовго без роботи рекомендується зняти повітряні фільтри, щільно закрити вентиляційні отвори ємностей-донорів гумовими пробками. Ні в якому разі не ставити посуд на принтер, інакше чорнило витечуть в памперс і на стіл. Тривале знаходження чорнила у відкритих донорах при простоях принтера загрожує випаровуванням летких компонентів і відповідним збільшенням в'язкості чорнила з повною або частковою втратою їх здатності друкувати.
Кнопка зв'язку