Довговічність фотографій. Частина 2

У першій частині статті було показано, що за 2 тижні експозиції на сонячній стороні через віконне скло вицвіли не тільки всі зображення, надруковані сумісними чорнилами, але й в деякій мірі змінився контраст і відтінок оригінальних чорнил Epson Claria. У той же час виробник оригінальних чорнил декларує, що «Вашим фотографіям забезпечене довге та яскраве життя при друці на оригінальних носіях Epson» - понад 200 років світлостійкості. Як пов'язати ці 2 різних факти?

По-перше, не слід забувати, що 200 років світлостійкості забезпечується тільки «за умови альбомного зберігання фотографій», тобто без впливу будь-якого освітлення, тим більше - сонячного. По-друге, прискорений «тест розроблений і виконаний EPSON» і «наведені дані розраховані методом прискореного тесту EPSON» з використанням флуоресцентної лампи і «не є гарантійним періодом EPSON». За 200 років зберігання в альбомі фотографії не повинні втратити більше, ніж 30 % оптичної щільності. Однак флуоресцентне випромінювання ні за спектром, ні за інтенсивністю не відповідає природному сонячному освітленню. Ще більше відрізняються між собою денне світло і випромінювання побутової лампи розжарювання. Серед штучних джерел світла найбільш близьким до денного освітлення є випромінювання ксенонової лампи.

 Спектр излучения флуоресцентной лампы

Спектр випромінювання флуоресцентної лампи

Спектр излучения солнечного света

Спектр випромінювання сонячного світла

Спектр излучения бытовой лампы накаливания

Спектр випромінювання лампи розжарювання

Спектр излучения ксеноновой дуговой лампы, используемой в камере ускоренного старения

Спектр випромінювання ксенонової дугової лампи, що використовується у камері прискореного старіння

Немає нічого дивного у тому, що при експозиції на сонце фотографії вицвітають набагато швидше, ніж при флуоресцентному освітленні, освітленні лампою розжарювання і, тим паче, при зберіганні в альбомі.

Для об'єктивного порівняння слід проводити тестування зразків в однакових умовах. А ще краще - відповідно до стандартизованих методик тестування. Тому для подальшого дослідження і розробки чорнила з підвищеною світлостійкістю нами була використана єдина стандартизована методика ASTM F2366-05 "Standard Practice for Determining the Relative Lightfastness of Ink Jet Prints Exposed to Window Filtered Daylight Using a Xenon Arc Light Apparatus". Дана методика описує прискорений метод тестування відбитків на світлостійкість у лабораторних умовах, що імітують природне освітлення через віконне скло, і дозволяє отримати порівняльні дані щодо світлостійкості, які можуть бути корисними для опису продукту виробником для користувача, для контролю якості, для досліджень і розробки. Еквівалентної методики ISO поки не існує.

Отже, попередніми дослідженням нами було показано, що чорнила Е82 не володіють достатньою світлостійкістю, щоб фотографії можна було зберігати в місцях, куди потрапляють прямі сонячні промені. Відгукуючись на потребу ринку в сумісних чорнилах з підвищеною світлостійкістю, ми поставили собі за мету розробити такі чорнила. У лабораторії Компанії була проведена велика робота, численні зразки чорнил тестувалися на стабільність роботи в принтері, передачу кольорів і головний критерій - стійкість до сонячного світла. Для оцінки світлостійкості використовувалася камера прискореного УФ-старіння Solarbox 1500 с ксеноновою лампою і фільтром UV INDOOR S106 для імітації спектру сонячного освітлення у приміщенні крізь шибку.

Для порівняльної оцінки світлостійкості чорнила основних кольорів (чорне, блакитне, пурпурове, жовте) наносилися рівним шаром за допомогою спеціального аплікатора на поверхню аркуша офісного паперу Maestro Guttenberg Standard. Кожна смужка була розрізана навпіл, одна частина використовувалася для тестування на світлостійкість, друга зберігалася у темному місці як контрольна. Після опромінення зразків у камері Solarbox 1500 зміни колірних координат фіксувалися за допомогою спектрофотометра Minolta CM-3600d і проводилися обчислення відповідно до стандартизованої методики D2244 «Test Method for Calculation of Color Tolerances and Differences from Instrumentally Measured Color Coordinates». У експерименті брали участь 3 типи чорнил:

  • оригінальні чорнила Epson Claria - як взірець (стандарт), до показників якого необхідно прагнути;
  • чорнила Е82;
  • чорнила Е83.

Отримані результати тестування світлостійкості даних зразків представлені у Табл. 1 і на діаграмі. Як показник стійкості до вицвітання використовується величина delta E, що відображає сумарні зміни основного тону, насиченості і яскравості кольору після освітлення у порівнянні з вихідними характеристиками. Чим вищий цей показник, тим менш світлостійким виявляється зразок.

delta E

Black

Cyan

Magenta

Yellow

Сlaria/B

4,38

Сlaria/C

6,63

Сlaria/M

5,69

Сlaria/Y

5,57

E82/B

13,01

E82/C

4,81

E82/M

13,97

E82/Y

28,14

E83/B

3,07

E83/C

4,62

E83/M

5,88

E83/Y

4,6


Видно, що світлостійкість чорнил Е83 значно вища, ніж Е82.

Светостойкость Claria E82 E83 WWM

Отримані дані можуть слугувати лише порівняльною оцінкою (прогнозом) щодо довгостроковості зберігання, адже досліджувалися зразки, нанесені на офісний папір за допомогою аплікатора, а не надруковані на струминному принтері на спеціальному фотопапері. Покриття фотопаперу може як посилювати світлостійкість (містити УФ- абсорбери), так і сприяти деградації кольору (негативно впливають підвищена кислотність паперу, добавка оптичних відбілювачів, тощо).

Claria Epson Premium Glossy 255

Claria Epson Matte 167

E82 Epson Premium Glossy 255

E82 Epson Matte 167

T50 E83 Epson Premium Glossy 255

E83 Epson Matte 167

Таким чином, продемонстровані помітні переваги чорнила Е83 щодо світлостійкості порівняно з чорнилом Е82 для економного друку на сучасних фотопринтерах Epson Stylus Photo.

Довговічність фотографій. Частина 1

Кнопка зв'язку