Колірний профіль — цінний інструмент для друку високоякісних фотографій

Сумісні чорнила WWM користуються заслуженою популярністю серед користувачів струминних принтерів. І не тільки завдяки своїй привабливій ціні. Використовуючи сумісні чорнила WWM, Ви отримуєте якісний відбиток - чіткий і барвистий. Але часто накладається вплив покриття фотопаперу на передачу кольору, і на окремих видах паперу помітні відхилення від реалістичності. Тільки при використанні колірного профілю можна досягти виняткової передачі кольору при друці сумісними чорнилами, незалежно від типу фотопаперу. Чому так відбувається?

Багато хто з початківців - любителів струминного фотодруку стикався з такою ситуацією: фотографований об'єкт має один колір, на дисплеї фотоапарата кадр представлений в дещо іншому кольорі, на моніторі комп'ютера Ви бачите щось третє, а роздрукували і здивувалися - отримали колір, який відрізняється від попередніх трьох. На перший погляд, це все незрозуміло і здається, що в чомусь допущена помилка. Ми постараємося пояснити, чому так сталося і як треба вчинити, щоб досягти бажаного результату.

Ви хотіли роздрукувати яскраві та реалістичні зображення, при цьому зробити все швидко, буквально, натисканням пари-трійки кнопок на клавіатурі або за допомогою пари кліків мишкою? Немає проблем.

Так вже склалося, що людина лінується докладати додаткових зусиль для свого ж блага. Дозвольте нам зробити максимум роботи замість Вас. Ні, ми не будемо налаштовувати Ваш фотоапарат, не будемо калібрувати Ваш монітор. Це не наша частина роботи. Якщо кадр отримано якісний, то абсолютно не важливо, як він виглядає на не каліброваному моніторі. Для найкращого результату при друці фотографій Вам потрібні колірні профілі для Вашого струминного принтера.

Ваш монітор випромінює світло і формує зображення за допомогою комбінування трьох кольорів: червоного, зеленого і синього (система RGB). Друкувати Ви збираєтеся на пристрої, що має в своєму розпорядженні інші кольори - блакитний, пурпурний, жовтий і чорний (система CMYK). А бачите Ви роздруковану фотографію як світло, відбите від поверхні роздруківки.

Щоб правильно перетворити Вашу фотографію, записану як цифровий файл на «мові» RGB, в зрозумілу для принтера інформацію на мові CMYK, існує система управління кольором (Color Management System), вбудована в усі пристрої, що мають справу з кольором. Як вона працює? За допомогою «перекладача» з однієї мови на іншу, тобто незалежного від конкретного пристрою колірного простору CIELab.

Це найкращий посередник для цієї мети, бо:

  • у нього самий широкий колірний обхват (може описати навіть колір, до якого не чутливе людське око);
  • це простір, який стандартизовано на міжнародному рівні.

Коли Ви купуєте струминний принтер, то навряд чи замислюєтеся над тим, що програми для управління процесом укладання чорнильних крапель на поверхні фотопаперу створені заздалегідь виробником принтера та інсталюються автоматично разом з драйвером принтера. Ці програми називаються колірними профілями або ICC-профілями. Відкрийте папку Color на жорсткому диску Вашого комп'ютера (шлях: Disk С / Windows / System 32 / Spool / Drivers / Color) і Ви виявите там багато колірних профілів, якщо на ваш комп'ютер інстальовано хоча б один принтер.

Однак є одне маленьке «але». Вбудовані профілі розраховані виробником принтера на те, що Ви будете використовувати для друку на своєму принтері виключно оригінальні картриджі і фотопапір.

При друці сумісними витратними матеріалами Ви можете помітити відхилення кольору - більш-менш помітні, в залежності від чорнила і паперу. Таким чином, математичний опис перетворень кольору з RGB в CMYK, створений для оригінальної системи, вже не годиться для системи, що включає сумісні матеріали. Якщо Ви використовуєте чорнило WWM і фотопапір WWM, Lomond або Epson, то ми Вам пропонуємо безкоштовне рішення подібних проблем - виготовлення колірного профілю під Вашу систему друку для отримання високоякісних відбитків. Вам залишається тільки встановити профіль на свій комп'ютер і користуватися.


Друк з колірним профілем.

Колірний профіль працює тільки з обмеженим набором програм - PhotoShop, Adobe, Illustrator, CorelDraw, ACDSee, Qimage і деякими іншими, що підтримують стандарти ICC з управління кольором. Використовуючи дані програми, Ви саме їм довіряєте право керування кольором для друці, підтягуючи до роботи необхідний профіль, а в налаштуваннях драйвера принтера при цьому слід поставити галочку «Без управління кольором».

Слід пам'ятати, що колірні профілі необхідно використовувати тільки за призначенням, тобто для конкретної системи принтер-чорнило-папір.

І тільки так в результаті Ви отримаєте чудові фотографії!

Кнопка зв'язку